יוגה ופילוסופיה

מהי יוגה?

היוגה הינה מסורת הודית עתיקה שצמחה בחיק ההינדואיזם והיא משלבת בתוכה זרמים רבים. היא התפתחה לפני כ- 5000 שנה כדי לתת מענה לשני כוחות הפועלים על האדם בכל מצב וזמן: השאיפה לטוב והרצון להשתחרר מסבל.

היוגה עושה שימוש במגוון טכניקות כגון תנוחות, נשימות, מדיטציה, חקירה ויישום הידע היוגי ביום ביום, המובילים לבריאות פיזית ומנטלית, מודעות עצמית והתפתחות אישית, עד לשחרור מלא מסבל והשגת נועם אינסופי.

נוכל לפגוש את היוגה באופנים מגוונים:

כטכניקות לעידון

וייצוב הגוף־הכרה

כמצב של

הכרה בהירה

כתהליך של

לימוד עצמי וחקירה

כפעולה בעולם

כמצב של מודעות

עצמית מלאה

כדרך חיים

כמצב משוחרר מסבל

כמצב של חיבור

אל הרוחני

סוטרה 1.14
"ייצוב ההכרה מעוגן היטב כשהתרגול נעשה כראוי, באופן סדיר ולאורך זמן"

על היוגה

"היוגה יכולה להיות נוכחת בתנועה, בנשימה, בחשיבה, במערכות יחסים עם הסובבים אותנו, בזוגיות, בעבודה, בבישול, בגידול ילדינו ובכל תחום אחר בחיינו".

היוגה היא פילוסופיה מעשית שמטרתה להציע תרגול המוביל אל הטוב, אל השחרור מהסבל, לגילוי עצמי ולחיבור אל הרוחני.

לראשונה היוגה נזכרת בקאתה אופנישד שנכתבה לפני 2700 שנה ושם היא מתוארת כריכוז של ההכרה כאשר החושים תחת שליטה.

פרוש המילה יוגה בסנסקריט הוא איחוד. איחוד בין הרבדים השונים ביקום ובאדם לכדי אחד. זוהי הזמנה לתהליך ודרך שהאדם עושה בעולם על מנת להגיע למודעות עצמית מלאה ולהגשים את תכליתו.

הפילוסופיה של היוגה

הפילוסופיה של היוגה היא אוסף של הנחיות כיצד ללכת בנתיב החיים על מנת להשיג ידיעה עצמית ושחרור והיא כוללת קורפוס עצום של טקסטים בעלי ידע, וחכמה עומקים בתחומי הפסיכולוגיה הפילוסופיה, והתאולוגיה.

הטקסט המרכזי של היוגה שהפך לאחת משש הדרשנות בפילוסופיה ההודית הוא היוגה סוטרה של פטנג'לי. פטנג'לי היה יוגי, פילוסוף ועורך מוכשר שאיגד וערך את הידע הרב של היוגה לכדי טקסט קוהרנטי ועקבי של סוטרות מצומצמות. הטקס הינו בעל ערך פילוסופי עיוני כמו גם מעשי תרגולי הנותן הנחיות לשואף הרוחני הצועד בדרך.

פטנג'לי מציע דרך של התבוננות בעולם התופעות (prakriti) על מנת לגלות את הרואה (purusa) שהינו מודעות קבועה ונצחית השוכנת בכל אחד ואחת מאיתנו. הידע אודות ההבדל בין שני אלמנטים אלה באדם הינו הידע המשחרר (Viveka khyati) המוביל להגשמה.

ישנם טקסטים יוגיים נוספים רבים מעוררי השראה כגון האופנישדות, הבהגווד גיטה, הסאנקהיה קאריקה ועוד, כל אחד מהם שופך אור מזווית אחרת על חכמת היוגה ומעשיר אותו בתרגול, ידע וחכמה רוחנית.

מדוע חשוב לנו כמתרגלים ומתעניינים בעולם היוגה לקרוא וללמוד את הפילוסופיה של היוגה?

הטקסטים המופלאים של היוגה מנסים להעניק לנו מפה של מבנה המציאות ומבנה נפש האדם בתוכה. בכך נפתח לנו צוהר מה היוגה יכולה להיות עבורנו בדרך להתפתחות והגשמה בעולם הזה. התרגול הפיזי של היוגה המוכר כיום בעולם הינו חלק אחד מדרך שלמה המאפשרת לנו גילוי, התפתחות והגשמה כאשר אנו מעמיקים בפילוסופיה ובידע היוגי העתיק.